Ok la. Pejabat tempat Opec bertugas menerima kunjungan dari Batu Pahat. Untuk lebih tepat, dari Pejabat Daerah Batu Pahat, Johor.
Rombongan Pejabat Daerah Batu Pahat, Johor |
Kalau nak tau, ini bukan pertama kali Opec ke Ladang Boh Sungai Palas ni. Dah banyak kali juga. Tapi tak pernah nak dengar taklimat di kilang pemprosesannya. Tak tau kenapa, hari ini nak dengar pula.
Baiklah, Opec ringkaskan saja prosesnya. Nanti panjang-panjang, tak ada orang nak baca pula. Tapi kalau nak lihat gambar-gambar yang Opec sempat snap tu, macam biasa la. Kita main klik-klik lagi. Hehehe...
Kawasan parkir Ladang Teh Boh Sungai Palas |
Daunan teh yang dipetik dari ladang akan dikumpulkan di tingkat atas kilang untuk proses pengeringan. Proses ini akan mengambil masa kurang lebih 16-22 jam (Wow! Lama tu). Jadi, proses ini akan bermula pada waktu malam dan akan mengeringkan sehingga 60% kelembapan pada daun teh.
Mesin pengisar yang berusia lebih 70 tahun |
Seterusnya ialah proses fermentasi atau dalam bahasa biasanya ialah penapaian. Proses ini akan memberikan warna gelap pada teh itu tadi secara semulajadi. Natural la tu. Proses ini diikuti dengan proses pengeringan sekali lagi untuk mengeringkan teh tadi sepenuhnya.
Setelah kering, teh halus itu tadi diasingkan dari tangkai dan urat daun dan setelah itu diasingkan mengikut gred. Teh-teh ini dimasukkan ke dalam guni dengan isian seberat 50kg. Setelah itu, guni-guni itu tadi akan dihantar ke Kilang Boh di Banting, Selangor untuk dilabel dan dipasarkan.
Nak tau tentang rahsia teh dan nak lihat foto-foto yang diambil? Klik la di sini!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan